Horses of Zachanox

Lina Zachanox

“När jag var liten ville jag bli författare.
Så jag blev det.”

Jag har jobbat med hästar och människor i över 20år.
En fantastisk resa! Den främsta insikten jag tar med mig från alla år hittills, är att det inte finns en enda väg, en enda metod. Allting flyter. Allting är relativt, flexibelt och levande.

Det finns alltid en balans att utgå ifrån och expandera, oavsett om vi tittar på det fysiska, mentala, emotionella eller i kommunikationen.
Inriktning och hästras, huruvida du har en tävlingshäst eller har häst för att rida ut i skogen, är verkligen helt ovidkommande. Hur både häst och människa kan växa som individer och tillsammans i relationen; det är den magin jag älskar att uppleva igen och igen, med alla ekipage jag möter.

Foto: Lina Zachanox 2021
Foto: Lina Zachanox 2018

Pennan & Pilen

Vem är då jag i allt det här?
Jag är den som ständigt kikar runt nästa hörn. Mitt liv är en bladvändare och jag vill uppleva nästa kapitel och nästa och nästa. Samtidigt känner jag mig förankrad i nuet.
Nyfikenheten på livet är konstant. Lusten att skapa och vara kreativ är konstant. Jag är en lekfull själ och jag strävar efter att ge mig själv så mycket frihet som möjligt.

När jag var liten ville jag bli författare. Så jag blev det. Men först blev jag Tränare. Tävlingsryttare. Kommunikatör. 

Jag älskar att sprida det jag får till andra. Inspiration. Insikter. Tankar. Lekfullhet. Kreativitet. Den eviga känslan av att allt är perfekt. Vi behöver bara sluta värdera det som kortsiktigt bra eller dåligt.

Hästen som vishetslärare

Vilka uttryck och vägar mitt liv än har tagit, har jag gång på gång kommit tillbaka till att min kärna ligger i hästarnas magi och storslagenhet.

Jag älskar att tona in i deras sfär och ta del av deras budskap. De har lärt mig så mycket om mig själv och att ju djupare vi dyker i den här frekvensen, desto vackrare blir världen. Livet är till för att upplevas och ha roligt!

Det är många nu som krigar. För något eller mot något. Det är inte min resa. Jag valde en väg där jag ofta inser att jag inte har någon direkt åsikt alls. Jag tror inte på att korrigera något eller någon tills det blir perfekt. Jag tror på att allt och alla redan är perfekt. Vi utvecklas och förändras och förblir perfekta.

Foto: Lina Zachanox 2012

Finn rörelsen i stillheten och stillheten i rörelsen.”

-Ponnyn Polly

Foto: Natvienna Powell 2019

Hästlivet

Född 1983 och växte upp på familjens hästgård utanför Flen i Södermanland. Hela familjen ägnade sig både åt hästar och personlig & själslig utveckling. Med en medial pappa och en mamma som alltid känt djurens känslor fick jag en del att brås på.
Att leva i harmoni med sig själv, naturen och djuren var vår bas och kring middagsbordet diskuterades ofta stora filosofiska, andliga och existentiella frågor.

Jag började rida när jag var 5. Från början tränade jag dressyr och hoppning, men i yngre tonåren ville jag prova på något nytt och kom in på westernridning, natural horsemanship och trickträning. Min form av NH färgades tidigt om av Hempfling och min egen inre kommunikation med hästarna. Bit för bit bytte jag ut värdegrunden om hierarki och ledarskap till samarbete och vänskap.

Under gymnasietiden började jag tävla på elitnivå och hålla träningar. När jag tog studenten var jag rankad 1a nationellt i alla mina tävlingsgrenar som ungdomsryttare och hade byggt upp ett kundunderlag som gjorde att jag direkt kunde börja jobba som tränare på heltid.

Sedan dess har jag drivit flera olika träningsstall där jag tagit emot hästar för hantering, problemlösning, inridning och vidareutbildning inom western och dressyr, samt hållit privat-träningar, kurser, läger och drivit två ridskolor.

Under alla dessa år är det expanderingen av den autentiska kommunikationen till mig själv, hästen och andra, som drivit mig och utgjort basen för allt jag gjort.

Mina tävlingsår

Jag tävlade på elitnivå i början av 2000-talet, främst i Performance-grenarna Trail, Western Horsemanship, Reining, Western Riding, Versatile Horse och Pleasure.

Jag placerade mig topp 3 i 70% av mina starter.
Topp 5 i 89%.

SM-guld i Western Horsemanship
SM-silver i Versatile Horse
SM-brons i Trail
SM-brons i Reining

Championat-vinnare 6 gånger
(Championat delas ut till den sammanlagda 1an av årets nationella tävlingar i respektive gren)

Vinnare av Riksfinalen i Trail
(tävlingsklass för årets 6 bästa ryttare)

Foto: Tobbe Molin 2007
Foto: Lina Zachanox 2021

Böcker

Förlag: Horses of Zachanox

Då såg jag hästarna – E-bok – 2022
Utvecklande Bomträning – E-bok & Tryckt bok – 2022
Trav & Skritt i Bomfigurer – E-bok – 2022
Galopp & Trav i Bomfigurer – E-bok – 2022
Ryggning i Teknikhinder – E-bok – 2022
Två bommar – E-bok – 2022
Frihetsdressyr med bommar – E-bok – 2021

Tidigare utgivna av Brightmare Productions:
(dessa böcker trycks inte längre pga avslutat samarbete)

Kreatives Reiten mit Stangen – 2020
L’équitation crèative avec des obstacles -2020
Creative Riding in Nature – 2020
Creative Riding in the Arena – 2019
Creative Riding with Obstacles – 2017
Ett med hästen i naturen – 2017
Inspiration på ridbanan – 2016
Roligt med bommar och koner – 2013

Onlinekurser

Aktuella:

Börja med Trickträning
Positiv Lastträning
Motivera Hästen med Target
Miljöträning & Rädslehantering

Tidigare:

Hästens Autentiska Visdom
Autentisk Hästkommunikation i Lek & Rörelse
Ett med Hästen – Autentisk Ridkonst
Din Lättlastade Häst
Självbärighetsprogrammet
Adventskalender 2018
Bomträning: Grunder
Polework: Basics
Stangenarbeit: die Grundlagen
Barres au Sol: Bases
52 Exercises with a Single Pole
Creative Riding Advent Calendar 2020
6 veckors utmaning: Roligare Hästträning med 4 bommar
Flow with Horses

Foto: Lina Zachanox 2021